Er zijn twee verschillende schorseneren, die nauw verwant zijn aan elkaar. Het zijn beide 30 centimeter lange, dunne, spits toelopende wortels. Eén schorseneer heeft een witte of bleekbruine schil, de ander heeft een bruine schil en deze bruine schorseneer is het bekendste van de twee. Een schorseneer is een vergeten groente, die vooral tijdens de tweede wereldoorlog veel werd gegeten. Deze groente is familie van de wortel en smaakt naar asperge. Ze worden ook wel armeluisasperge genoemd, omdat ze een stuk goedkoper waren dan het ‘witte goud’, de asperge. De schorseneer wordt vooral in de winter gegeten, ze zijn namelijk in het seizoen van oktober tot maart. De schorseneer is van tafel verdwenen omdat het schoonmaken wat meer werk is. Bij schillen van de schorseneer komt vaak een kleverige melksap vrij, daarom worden ze ook wel ‘huisvrouwenverdriet’ genoemd. Lees hieronder verder hoe je ze schoon kan maken zonder verdriet.
Een schorseneer is wat moeilijk om schoon te maken maar met deze tips zou het veel gemakkelijker moeten gaan. Volg de onderstaande stappen om de schorseneer zonder gedoe te schillen:
Als je alle stappen voor het schillen van de schorseneer hebt doorlopen, kan je ze nu gaan koken. Zorg dat je ze in ruim water kookt. De schorseneer kook je in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Ze zijn gaar, wanneer je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.
INGREDIËNTEN
INGREDIËNTEN
Tip: Verdeel 1 bakje Hollandse garnalen (100 g) over de soep voor een feestelijk accent.