Aan de slag met ‘keukenmeidenverdriet’

Er zijn twee verschillende schorseneren, die nauw verwant zijn aan elkaar. Het zijn beide 30 centimeter lange, dunne, spits toelopende wortels. Eén schorseneer heeft een witte of bleekbruine schil, de ander heeft een bruine schil en deze bruine schorseneer is het bekendste van de twee. Een schorseneer is een vergeten groente, die vooral tijdens de tweede wereldoorlog veel werd gegeten. Deze groente is familie van de wortel en smaakt naar asperge. Ze worden ook wel armeluisasperge genoemd, omdat ze een stuk goedkoper waren dan het ‘witte goud’, de asperge. De schorseneer wordt vooral in de winter gegeten, ze zijn namelijk in het seizoen van oktober tot maart. De schorseneer is van tafel verdwenen omdat het schoonmaken wat meer werk is. Bij schillen van de schorseneer komt vaak een kleverige melksap vrij, daarom worden ze ook wel ‘huisvrouwenverdriet’ genoemd. Lees hieronder verder hoe je ze schoon kan maken zonder verdriet.

Hoe te bereiden?

Een schorseneer is wat moeilijk om schoon te maken maar met deze tips zou het veel gemakkelijker moeten gaan. Volg de onderstaande stappen om de schorseneer zonder gedoe te schillen:

  1. Was de schorseneer onder de kraan.
  2. Vul de gootsteen, een teiltje of een bak, met koud water en een scheutje citroensap, azijn kan ook, maar die geur is meestal wat onaangenamer.
  3. Snijd de kontjes van de schorseneer af en leg ze vervolgens in het water, door ze in het citroenwater te leggen voorkom je verkleuring. Je kan ervoor kiezen de schorseneer nu al in stukjes te snijden van 6 centimeter, maar het kan ook na het schillen.
  4. Schil de schorseneer met een dunschiller, zorg dat je handen goed nat blijven op deze manier kleeft er geen sap aan je handen.
  5. Mocht je de schorseneer nog niet in stukjes hebben gesneden doe dat dan nu.

Als je alle stappen voor het schillen van de schorseneer hebt doorlopen, kan je ze nu gaan koken. Zorg dat je ze in ruim water kookt. De schorseneer kook je in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Ze zijn gaar, wanneer je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.

lekkere recepten

schorseneren met ham en ei

INGREDIËNTEN

  1. Bereid de schorseneren op bovenstaande manier, bij kopje: hoe te bereiden?. Volg alle stappen.
  2. Kook ondertussen de krieltjes in 10 tot 15 minuten gaar. Kook de eieren in een steelpan in 8 minuten hard.
  3. Roer ondertussen de crème fraîche los. Pers de knoflook. Meng de crème fraîche, knoflook, mosterd en bieslook. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Laat de eieren onder stromend water schrikken. Pel en halveer ze. Giet de schorseneren en krieltjes af. Verdeel de schorseneren met de ham en eieren over borden. Schep er een lepel bieslookroom bij. Serveer met de krieltjes.
crème soep van schorseneren

INGREDIËNTEN

  1. Schil de schorseneren met een dunschiller. Snijd ze in stukjes van 3 centimeter en leg ze meteen in een kom water met azijn of citroensap tot gebruik.
  2. Verhit 3 el olie in een soeppan. Bak de prei en aardappel 2 minuten. Schep de schorseneren erdoor. Schenk de bouillon en wijn in de pan en breng aan de kook.
  3. Kook de soep in 15 minuten gaar. Besprenkel ondertussen de sneetjes ciabatta met de resterende olie. Rooster het brood in de grillpan of tosti apparaat goudbruin en krokant. Leg op een schaal. Besprenkel met de helft van de extra vierge olie en bestrooi met een beetje zout.
  4. Pureer de soep met de staafmixer. Roer de crème fraîche los in de soep. Voeg de peterselie toe en peper en zout naar smaak.
  5. Schep de soep in 4 kommen. Druppel er de rest van de extra vierge olie in. Serveer met de krokante ciabatta.

Tip:   Verdeel 1 bakje Hollandse garnalen (100 g) over de soep voor een feestelijk accent.