Pastinaak – De vergeten groente
In De Doosch van maart zit pastinaak. Dit wordt tegenwoordig tot een vergeten groente gerekend, terwijl je er juist heel veel mee kan! Maar wat is pastinaak nou precies?
Pastinaak is familie van de bekende winterpeen en wordt ook wel de ‘witte wortel’ genoemd, maar de smaak is wel degelijk anders. De smaak is enigszins zoet met een tint van anijs, soms ook wel een beetje aardachtig. Voordat de aardappel zijn opmars had gemaakt werd pastinaak vaak gebruikt voor puree en stampot.
hoe te bereiden?
De pastinaak is vrij makkelijk schoon te maken. Volg de onderstaande stappen om de pastinaak schoon te maken om hem vervolgens naar wens te bereiden.
- Snijd de uiteinde van de pastinaak.
- Schil de pastinaak met een scherpe dunschiller. Probeer dit zo dun mogelijk te doen want de meeste vitamines bevinden zich vlak onder de schil.
- Spoel eventueel af met water om vuil eraf te halen.
Tip:
Vermijd bij het kopen van pastinaak zachte wortels met bruine plekken, deze zijn al wat ouder. Heb je toch oude pastinaak? Dan kun je deze nog wel goed gebruiken om soep of puree mee te maken.
recepten
Pastinaakfrietjes uit de oven
ingrediënten
- 6 stuks pastinaak
- 3 teentjes knoflook
- 4 el olijfolie
- grof zeezout
- verse tijm
- peper en zout
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de pastinaak schoon en schil deze op de bovenstaande manier, bij kopje: hoe schillen en schoonmaken? Snijd de pastinaak vervolgens in frietjes.
- Maak een mengsel van de olijfolie, geperste knoflook, tijm en de peper en zout.
- Meng de pastinaakfrieten met dit mengsel en laat even intrekken. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg hier de pastinaak frieten op, doe dit zoveel mogelijk op het midden van de plaat. Let op! Leg de frieten niet op elkaar.
- Rooster de pastinaakfrieten 25 minuten in de oven goudbruin en beetgaar. Schep halverwege even om.
- Bestrooi de pastinaak als je deze uit de oven haalt nog met wat grof zeezout en je frietjes zijn klaar!
pastinaak-wortelsoep
Ingrediënten
- 400 g pastinaak
- 400 g wortelen
- 2 uien
- 2 liter kippenbouillon
- 200 ml room
- boter
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- peper
- zout
- verse koriander (voor de afwerking)
- Schil de wortelen en maak de pastinaak schoon en schil deze op de bovenstaande manier, bij kopje: hoe schillen en schoonmaken? Snij ze in stukjes. Pel en snipper de uien. Fruit ze glazig in de boter en voeg de pastinaak en wortel toe. Laat even stoven.
- Voeg de kippenbouillon en de kruiden toe (behalve de verse koriander). Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat nog 20 minuten sudderen.
- Pureer de soep met een staafmixer, proef en kruid eventueel bij. Roer er de room door en bestrooi met verse koriander.