Zoete aardappel, bataat: een knol met oneindig mogelijkheden

De zoete aardappel is de knolvormige wortel van een plant. Zoete aardappels kunnen variëren van langwerpig tot rond. De zoete aardappels zijn bijvoorbeeld lichtgeel of purperrood van kleur. De zoete aardappels zijn rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is zoet, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past de zoete aardappel perfect in allerlei pikante gerechten. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico.

De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. De zoete aardappel is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de gewone aardappel. Ook is zoete aardappel niet gezonder; beide bevatten belangrijke vitamines, maar net in een andere samenstelling. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, terwijl de gewone aardappel meer vitamine B6 bevat. Wel verschilt het type koolhydraten. De koolhydraten van zoete aardappel bevatten veel snel verteerbare koolhydraten, maar de koolhydraten in gewone aardappel zijn met name zetmeel. Echter, zoete aardappel bevat ook inuline wat juist trager verteerd wordt dan zetmeel.

Maar wat maak je nou van die zoete aardappels uit de Doosch van april? Wat dacht je van een quiche met zoete aardappel en spinazie?

Ingrediënten

Bereiden