fbpx

Verse mais: hoe maak je dit klaar?

Er zijn vele soorten maïs. Zo heb je bijvoorbeeld pofmaïs waarmee je popcorn kunt maken, snijmaïs die vooral wordt verwerkt als veevoer, en siermaïs die je in de tuin kunt zetten. In dit artikel staat echter de suikermaïs, die ook in de Delftse Doosch van augustus zit, centraal. Deze lekker zoete maïssoort is overal rond de wereld de meeste gewilde soort. 

Suikermaïs kun je koken, stomen, grillen op de barbecue, in de magnetron of oven klaarmaken, bakken en in salades verwerken. Waarna je er allerlei lekkere recepten mee kunt maken!

Suikermais koken

Koken is de meest klassieke manier van bereiden. Maak de kolf schoon. Kook de kolven in ruim water zonder zout; dat maakt de korrels taai. Een jonge kolf heeft een kooktijd van een minuut of 7 nodig, voor grotere en oudere kolven geldt het dubbele. De suikermaïs is gaar indien je de korrels zonder veel moeite van de kolf kunt wippen. Je kunt ze lekker met een klontje boter en wat zout serveren.

Suikermais grillen op de barbecue

Er zijn twee manieren om suikermaïs op de barbecue te bereiden. Je kunt de kolven helemaal op de bbq garen, maar je kunt ze ook enkel grillen. In het eerste geval moet je ze goed inpakken in aluminiumfolie en 20-25 minuten laten garen, terwijl je ze regelmatig keert om te voorkomen dat ze aanbranden. Je kunt ze ook in de schutbladeren op de barbecue leggen, maar dat gaat vaker verkeerd dan goed. Als je het toch wilt proberen wel eerst even de witte slierten verwijderen. Gemakkelijker en met een grotere kans op succes is enkel even grillen. Kook ze op de manier die hierboven beschreven staat totdat ze nog net rauw zijn en gril ze op de barbecue even in enkele minuten af totdat ze een mooi kleurtje hebben en gaar zijn.

 

Geroosterde mais met koriander en feta

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen?

– 4 maiskolven
– olijfolie
– zeezout
– 1/2tl gerookt paprikapoeder (pimenton)
– 25gr feta
– 4 takjes koriander (of platte peterselie als je echt niet van koriander houdt)

Wat je gaat doen?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Trek de bladeren van de maiskolven af en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel rijkelijk met olijfolie, smeer ze in en bestrooi met zeezout.

Zet de schaal in de oven en rooster de kolven 30-40 minuten totdat de mais zacht is en ze net een goudbruin randje beginnen te krijgen. In de tussentijd zet je het gerookte paprikapoeder klaar, verkruimel je de feta en hak je de koriander grof.

Zodra de ovenschaal uit de oven komt, bestrooi je de maiskolven met het paprikapoeder, de verkruimelde feta en de gehakte koriander. Serveer direct, bijvoorbeeld bij de BBQ, geroosterde kip of bij gestoomde vis.