Een appeltaart bakken zoals oma dat deed
Oma’s appeltaart, wie kent het lekkere stuk gebak niet? Appeltaart valt altijd bij de hele familie in de smaak en de stukken moeten zo groot mogelijk zijn. Lekker met een gigantische toef slagroom. Tegenwoordig kan iedereen zo een lekkere taart bakken en laten er nou net in de Doosch van februari producten zitten waarmee jij dat thuis kunt doen.
In De Doosch zit namelijk een kilo goudreinetten, de Delftse appeltaartmix van Ambacht en boter van Delflandshof. Nu nog een recept en je kunt aan de slag.
Oma’s recept voor appeltaart
Benodigde ingrediënten
- 1 pak appeltaartmix van Ambacht
- 800 g goudreinetten
- 170 g boter
- 1 ei
- 4 el rozijnen
- 30 g basterdsuiker
- 3 tl kaneel
Volg de onderstaande stappen voor de lekkerste appeltaart.
- Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 170 graden.
- Vet de springvorm in met boter.
- Roer de 170 gram boter zacht in een beslagkom.
- Voeg het losgeklopte ¾ ei en de appeltaartmix toe.
- Kneed er een soepel deeg van en laat dan een half uur rusten.
- Schil en snij ondertussen 800 gram appels in stukjes.
- Meng de appels met de rozijnen, het suiker en de kaneel.
- Rol het deeg uit en bewaar ¼ voor de bovenkant.
- Bekleed de beboterde springvorm en vul met de appels.
- Maak reepjes van het overgebleven deeg en leg deze bovenop.
- Bestrijk de bovenkant van de taart met het overgebleven, losgeklopte ei.
- Bak de appeltaart 60 minuten.
Maak je appeltaart extra speciaal
Appeltaart kan je dus op de klassieke manier maken, maar er kan ook gekozen worden om een appeltaart extra speciaal te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van andere ingrediënten. Hieronder zullen een paar voorbeelden worden gegeven van een extra speciale appeltaart.
Bij het eerste recept voeg je kardemon, geraspte gember en abrikozenjam toe bij de appelstukjes. Zodra je dus de appels geschild hebt en in stukjes hebt gesneden, ga je ze kruiden. Meng de appelstukjes met de suiker, de rozijnen, kaneel, de abrikozenjam, de gemalen kardemon en geraspte gember.
Ook is het heel lekker om de appeltaart niet alleen te vullen met appels maar met appels en peren. Voor dit recept schil je de appels en de peren en snij ze vervolgens in stukjes. Het is ook erg lekker om er dan nog in kleine stukjes vanille fudge doorheen te mengen, samen met kaneel natuurlijk. Op deze manier krijg je een heerlijke, zoete appeltaart.
En dan als laatste nog een recept voor de echte liefhebbers van noten. Ook bij dit recept worden de appels geschild en in kleine blokjes gesneden. Bij het mixen met de suiker en de kaneel voeg je nu ook ongezouten, gemengde noten.
Alle recepten zijn vrij gemakkelijk en er is maar een kleine aanpassing nodig om toch je appeltaart speciaal te maken. Kies zelf de hoeveelheden van de toegevoegde ingrediënten.