Maak heel simpel je eigen botersaus voor bij de asperges
Botersaus is een super makkelijke saus om zelf te maken en heerlijk bij asperges, die in de Moederdag Dinerdoosch te vinden zijn, of visgerechten. De saus is gemaakt van roux, (vis) bouillon, boter en peper en zout. In de Franse keuken wordt deze saus ook wel Beurre Blanc genoemd. Behalve de simpele versie met een roux is er ook de klassieke Franse versie waarbij je zelf eerst een reductie moet maken. Deze vergt wel iets meer tijd, maar dan heb je ook wat.
Botersaus recept met roux
De roux is de basis van het recept, dit is een mengsel van gesmolten boter en bloem. Deze basis wordt ook wel gebruikt voor witte- en kaassauzen. Voor de bouillon kun je zelf kiezen welke lekker bij je recept past. Zo is bij een visgerecht visbouillon beter en bij een vegetarisch gerecht een groentebouillon.
Ingrediënten
- 25 gram boter
- 30 gram bloem
- 400 ml bouillon
- 100 gram koude boter in blokjes
- Zout en peper
Smelt de boter in een steelpan en voeg 25 gram bloem toe. Maak hier een soort deeg van en bak deze tot je de geur van verse koekjes ruikt, dan is je roux klaar. Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg de blokjes koude boter toe en roer goed door tot het een glad geheel is. Breng op smaak met peper en zout.
Botersausrecept met een reductie
De reductie die je bij dit recept gebruikt voor de botersaus kun je ook heel goed gebruiken voor het maken van anderen sausen. De bereiding duurt even maar dit is het zeker waard!
Ingrediënten
- 2 dl water
- 1 dl witte wijnazijn of appelcider azijn
- 2 sjalotjes gepeld en grof gesneden
- 3 teentjes knoflook gekneusd
- 2 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 10 zwarte peperbolletjes gekneusd
- 1 scheutje (kook)room
- 150 gram koude boter in stukjes
- een halve citroen
- peper en zout
Doe het water en de azijn in een pan en voeg hier de sjalotjes, gekneusde knoflook, laurier, tijm en peperbolletjes aan toe. Laat dit op zacht vuur inkoken tot er 1/3 van het mengsel nog over is. Zeef het mengsel vervolgens zodat je het vocht en de kruiden gescheiden hebt, de kruiden kun je weggooien. Nu heb je je reductie. Giet hiervan 4 eetlepels in een pan met een scheutje room en laat dit op een zacht vuur even pruttelen. Voeg hierna de stukjes koude boter toe en meng dit goed door tot het mengsel glad is. Breng op smaak met het citroensap en peper en zout.