fbpx

Maak heel simpel je eigen botersaus voor bij de asperges

Botersaus is een super makkelijke saus om zelf te maken en heerlijk bij asperges, die in de Moederdag Dinerdoosch te vinden zijn, of visgerechten. De saus is gemaakt van roux, (vis) bouillon, boter en peper en zout. In de Franse keuken wordt deze saus ook wel Beurre Blanc genoemd. Behalve de simpele versie met een roux is er ook de klassieke Franse versie waarbij je zelf eerst een reductie moet maken. Deze vergt wel iets meer tijd, maar dan heb je ook wat.

Botersaus recept met roux

De roux is de basis van het recept, dit is een mengsel van gesmolten boter en bloem. Deze basis wordt ook wel gebruikt voor witte- en kaassauzen. Voor de bouillon kun je zelf kiezen welke lekker bij je recept past. Zo is bij een visgerecht visbouillon beter en bij een vegetarisch gerecht een groentebouillon.

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 400 ml bouillon
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • Zout en peper

Smelt de boter in een steelpan en voeg 25 gram bloem toe. Maak hier een soort deeg van en bak deze tot je de geur van verse koekjes ruikt, dan is je roux klaar.  Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg de blokjes koude boter toe en roer goed door tot het een glad geheel is. Breng op smaak met peper en zout.

Botersausrecept met een reductie

De reductie die je bij dit recept gebruikt voor de botersaus kun je ook heel goed gebruiken voor het maken van anderen sausen. De bereiding duurt even maar dit is het zeker waard!

Ingrediënten

  • 2 dl water
  • 1 dl witte wijnazijn of appelcider azijn
  • 2 sjalotjes gepeld en grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook gekneusd
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 10 zwarte peperbolletjes gekneusd
  • 1 scheutje (kook)room
  • 150 gram koude boter in stukjes
  • een halve citroen
  • peper en zout

Doe het water en de azijn in een pan en voeg hier de sjalotjes, gekneusde knoflook, laurier, tijm en peperbolletjes aan toe. Laat dit op zacht vuur inkoken tot er 1/3 van het mengsel nog over is. Zeef het mengsel vervolgens zodat je het vocht en de kruiden gescheiden hebt, de kruiden kun je weggooien. Nu heb je je reductie. Giet hiervan 4 eetlepels in een pan met een scheutje room en laat dit op een zacht vuur even pruttelen. Voeg hierna de stukjes koude boter toe en meng dit goed door tot het mengsel glad is. Breng op smaak met het citroensap en peper en zout.

BESTELLEN

Kies de doosch die bij u past
Delftse Kerstdoosch klein
37,50 excl. BTW
Uitverkocht
Minimale afname 10 stuks
Vermeerthee
Vermeer Centrum Delft
Kerstvruchten
Wafels & Zoenen
Mix voor bierbrood
Molen de Roos
Kaas van Vermeer
Verkade & Jacques
Stoofperenconfituur
Studio Slinger
Delftsche Knollaert
Delftse Brouwers
Vijgen-amandelbrood
Verkade & Jacques
Rendier
Luxigo
Kerstplaylist
De Delftse Doosch
Kerstkaarten
De Delftse Doosch
Delftse Kerstdoosch middel
47,50 excl. BTW
Uitverkocht
Minimale afname 10 stuks
Vermeerthee
Vermeer Centrum Delft
Kerstvruchten
Wafels & Zoenen
Mix voor bierbrood
Molen de Roos
Kaas van Vermeer
Verkade & Jacques
Stoofperenconfituur
Studio Slinger
Delftsche Knollaert
Delftse Brouwers
Vijgen-amandelbrood
Verkade & Jacques
Rendier
Luxigo
Kerstplaylist
De Delftse Doosch
Kerstkaarten
De Delftse Doosch
Cranberrymix
Verkade & Jacques
Delftse Kerstdoosch groot
57,50 excl. BTW
Uitverkocht
Minimale afname 10 stuks
Vermeerthee
Vermeer Centrum Delft
Kerstvruchten
Wafels & Zoenen
Mix voor bierbrood
Molen de Roos
Kaas van Vermeer
Verkade & Jacques
Stoofperenconfituur
Studio Slinger
Delftsche Knollaert
Delftse Brouwers
Vijgen-amandelbrood
Verkade & Jacques
Rendier
Luxigo
Kerstplaylist
De Delftse Doosch
Kerstkaarten
De Delftse Doosch
Cranberrymix
Verkade & Jacques
La Huppe Merlot
Wijnhuys Kinésis
Huisgemaakte perensap
Hoeve Bouwlust
Delftse Kerstdoosch extra groot
79,50 excl. BTW
Uitverkocht
Minimale afname 10 stuks
Vermeerthee
Vermeer Centrum Delft
Kerstvruchten
Wafels & Zoenen
Mix voor bierbrood
Molen de Roos
Kaas van Vermeer
Verkade & Jacques
Stoofperenconfituur
Studio Slinger
Delftsche Knollaert
Delftse Brouwers
Vijgen-amandelbrood
Verkade & Jacques
Rendier
Luxigo
Kerstplaylist
De Delftse Doosch
Kerstkaarten
De Delftse Doosch
Cranberrymix
Verkade & Jacques
La Huppe Merlot
Wijnhuys Kinésis
Huisgemaakte perensap
Hoeve Bouwlust
Delft Blue zeepbar
Delft Blue Fragrance
Panettone
Banketbakkerij Stoffer
Gin
Sevenhills